Dåpskjolens historie

Henny_dåpskjoler

Helt fra starten av baptismens historie på begynnelsen av 1600-tallet har bare dåp av troende blitt praktisert. På 200-tallet var det noen som mente at dåpen befridde for all synd man hadde begått før man ble døpt. Da utsatte man dåpen helst til dødsleiet, for å være sikker på at man fikk med seg alle synder man hadde gjort i livet. Slik ble keiser Konstantin først døpt ved avslutningen av sitt liv.

Dåpshistorien i dag

I dag er det vanlig å bli døpt, og mange gjør det også for tradisjonen sin del, selv om de kanskje ikke nødvendigvis er så kristne. Min interesse har opphav i den hvite dåpskjolen vi nå kjenner til, og er designet på bakgrunn av en samlet dåpshistoriehistorie fra 16-1800 tallet.

Hva er en dåpspose?

Går vi langt nok tilbake, så var ikke dåpskjolen en kjole, men snarere et hvitt klede som man surret rundt barnet. Deretter ble det sydd en såkalt løyert av dette kledet, som utviklet seg til en dåpspose. Denne dåpsposen var i mange tilfeller sydd av et fint brokadestoff, og resten av en fin kjole, gjerne med blonder. Denne posen eller «løyerten» ble først vanlig med hette,som Henrik Ibsens dåpskappe, før det senere ble mer vanlig uten. Min «løyert» heter Tordenskiold , og er inspirert av designet fra Petter Wessel Tordenskiolds dåpspose.

Betydningen av detaljene på dåpskjolen

På omtrent samme tid som løyerten kom kristnebleien – det frontstykket som du finner på mine dåpskjoler. Båndet som hører med, og som i vår tid bruker å henge ned fra dåpskjolen, er inspirasjon fra lindebånd, som i sin tid ble surret rundt dåpsbarnet. Røde dåpsluer var også ganske vanlig før i tiden, da det ble sagt at disse dåpsluene beskyttet dåpsbarnet mot onde ånder. I min dåpskolleksjon finner du to røde dåpsluer – Rose og Røsslyng.

Dåpskjoler i lin

Bomull og hvite dåpskjoler var ikke vanlig i Norge før på 1800-tallet, og lin var benevnet som en hellig tekstil. Bryststykket på dåpskjolen ble kalt kristnebløye, og var et løst stykke som presten la på brystet til dåpsbarnet før det ble velsignet i dåpen. I min design er dette stykket avtagbart, sånn at dåpskjolen kan vaskes og holdes vakker i mange år. I tillegg til dåpskjolene, hadde de også nydelige dåpsposer og tepper, som de fraktet barnet i til og fra kirken.

Merket med: , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*